A tárgyiasítás kultúrája- Csajozási tanácsok az interneten

4
Küldés Kindle-re

Egyre több honlap, könyv és tréning célozza meg a párkeresésben kevésbé szerencsés heteroszexuális férfiakat, azt ígérve, hogy tuti receptet nyújt a nőkkel való ismerkedéshez. A „szakemberek” előszeretettel nevezik magukat PUA-nak (pick up artist, vagyis „felszedőművész”), és az ingyenes tanácsok mellett sok pénzt elkérnek egy-egy komolyabb tanfolyamért vagy könyvért. Néhány hónapja egy cikk foglalkozott a témával, elsősorban abból a szempontból, mekkora átverést jelentenek a tréningek, mivel azt sugallják, hogy néhány nap alatt megváltoztatható az önértékelés; illetve mennyi pénzt csalnak ki a hiszékeny célközönségből. Én viszont elsősorban arról írnék, milyen nőképet közvetítenek a csajozási tanácsokat adó oldalak, milyen viselkedést várnak el az ideális férfitól. (A cikkben szereplő idézetek helyesírási és nyelvhelyességi hibáiért nem vállalok felelősséget.)

Hogyan ismerkedj? Trükkök és technikák

A csajozási technikákat oktatók egyik alapvető feltételezése, hogy a férfinak a párkeresés és az ismerkedés során játszmáznia kell, különböző trükköket bevetni, ezek a trükkök pedig egyszerűek, könnyen megtanulhatóak. Azt sugallják (illetve néha expliciten is megfogalmazzák), hogy a nőket manipulálni kell, tárgyként kezelni, és nem szabad hinni nekik. Egy másik „iskola” szerint hitelesen kell viselkedni, de ez a hitelesség is sokszor azt jelenti, hogy elsősorban a sikeres ismerkedés érdekében érdemes fejleszteni a személyiséget.

Az egyik, nem túl szofisztikált honlap tanácsát követve addig kell próbálkozni a nőnél, amíg hajlandó lesz összejönni a férfival. Ha a nőnek már van barátja, akkor sem szabad feladni: el kell idegeníteni tőle (amihez sajnos csak a fizetős programban találunk módszereket). A férfi például azzal is trükközhet, hogy a strandon véletlenül nekimegy a nőnek, aki így kénytelen lesz rá figyelni, majd egy laza beszélgetés végén elkéri a számát; házibuliban pedig célszerű leitatni a többi férfit, ezzel csökkentve a konkurenciát. Ravasz módszerekkel kell elérni a nőnél, hogy a szexre gondoljon, így könnyebb lesz ágyba vinni. A leendő PUA-nak írt tankönyv is azt tanácsolja a férfinak, hogy dolgozzon keményen, tartson ki: így fogja megszerezni a nőt. Nem kell jelentőséget tulajdonítani annak, ha a nő meggondolja magát a szex előtt vagy közben, sőt, még egy hatékony technika is létezik az érdeklődés felkeltésére: le kell tolni a boxeralsót, mert a nők automatikusan odakapnak, ha meglátnak egy péniszt. Több férfi jelenlétében a dominancia megszerzésére a vetélytársak nevetségessé tétele és kigúnyolása a megfelelő eszköz.

Olyan írással is találkozhatunk, ami azt hangsúlyozza, hogy nincs szükség trükkökre, csábításra, csupán a személyiség fejlesztésére, amit saját magunk érdekében is meg kellene tennünk. Görög Ádám oldalán fel lehet iratkozni egy hírlevélre, és a feliratkozással az érdeklődő automatikusan megkapja az ismerkedési tanácsokat tartalmazó könyvet is. A könyv szerint a cél az olyan értékes férfivá válás, akihez odamennek a nők. Emberként kell kezelni a nőket, őszintén érdeklődni, hagyni, hogy beszéljenek, asszertívan viselkedni, sőt, nem tanácsos szexistának lenni. Ugyanakkor a férfinak kell meghatároznia „a beszélgetés energiaszintjét”, és nem szabad kiadnia a kezéből az irányítást; illetve egyre bizonytalanabbá kell tennie a nőt. Ráadásként a szerző megemlíti, hogy „ha zavarba hoztad a nőt, hatalmad van fölötte.”

Női viselkedés és női logika

Egyes tanácsadóknak határozott képük van a nőkről, és abból indulnak ki, hogy ha a férfi tisztában van néhány alapvető információval, könnyebben fog ismerkedni. Az egyik honlapon feltételezések tömegét találjuk. Könyvtárban például azért nem nehéz csajozni, mert aki ide jár, annak úgyis sok a szabadideje és mindent megadna egy férfiért; sorban állás közben pedig azért, mert a nő örül, hogy beszélgethet valakivel. Az utcán sétáló nő nem megy messzire, és ha beül valahova, már meg is lehet szólítani. Mivel a nők imádják, ha a férfi tud főzni, meg kell tanulni egy egyszerű receptet, és azzal a lakásra is lehet csábítani; de adott esetben az origamihajtogatás készségének elsajátítása is hasznos trükk lehet. A PUA- könyv szerint mindkét „női agyféltekével” jól kell tudni kommunikálni, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a kiszemelt nő megadja a telefonszámát. Az ismerkedni vágyó férfiak a youtube-on is találhatnak csajozási tippeket, ezek közül az egyik videó például olyan „bizalomépítő beszélgetésre” buzdít, aminek a része egy vicces játék: szórakozóhelyen „elkezdtek kinézni embereket, és akkor valamilyen módon beszélgetni róluk. Tehát mondjuk ilyen kitalálósdi játék lehet, hogy na, szerinted melyik lány szűz biztosan, és melyik meg egy borzasztó ribanc.”

Görög Ádám úgy gondolja, hogy a legtöbb fiatal nőnek nem alakult még ki a saját hiedelemrendszere, a médiából tájékozódik, illetve Nicholas Sparks könyveiből készült filmeket, nőknek szóló sorozatokat néz; ezért jó, ha a férfi felkészül és kellően tájékozott a témában. Mások szerint a nők egyáltalán nem tudják, mit akarnak: „Az a híres női logika, tudod. Azt hiszik, hogy tudják, mi kell nekik, közben meg fogalmuk sincs róla! Amiről egy nő azt hiszi, hogy akarja, és amire valójában vágyik annak SEMMI KÖZE EGYMÁSHOZ!”

Ezek az oldalak gyakran azt is sulykolják, hogy a nők tesztelik a férfiakat, pl. „Ha egy nő arra kér, hogy hozz neki valamit, az gyakran csak egy teszt, mely arra irányul, tud-e téged irányítani. Ha úgy látja, hogy irányítani tudja a cselekedeteidet, az bizony azt jelenti, nem te vagy az alfa hím.” A PUA-szakember szerint a nők a szexet is manipulációra használják, vagyis ha meggondolják magukat az utolsó pillanatban, az 90%-ban a férfi magabiztosságának a tesztelését jelenti. A csajozási tanácsokat az egyik oldalon olyan „viccekkel” fűszerezik, amik különösen szexista, a nőket degradáló képet közvetítenek, vagy kifejezetten erőszakra buzdítanak; ehhez hasonló színvonalat képvisel a PUA Camp Csajozási Tábor kedvcsináló videója.

Milyen legyen az ideális férfi?

Az előző részhez szorosan kapcsolódik, hogy milyen viselkedésmódokat és attitűdöket kell elsajátítania a férfinak, ha sikeres szeretne lenni az ismerkedésben. Általános tanács, hogy alfahímmé kell válni, de az egyes „szakértők” más-más személyiségjegyeket tartanak fontosnak. BMW-re, sok pénzre nincs szükség a csajozáshoz, de a kedves és aranyos fiúkat kinevetik a nők. Szerencsére „a csajok nagy része inkább a kisebb farkat szereti”. Az alfahím a PUA-könyv szerint olyan férfi, akire a nő felnézhet, magabiztos, megbízható és őszinte, védelmet biztosító, más nőknek is bejön, misztikus és kiismerhetetlen, humoros, mindig mérlegel, extrém, nem ad tanácsokat, lassan és megfontoltan beszél, a saját életstílusa teszi szexivé, feltűnő, főleg magára hallgat. A férfi önbizalmát növeli, ha minél több nővel összejön. Mások szerint a sikeres férfi a „maszkulin-esszencia” megtestesítője: megállás nélkül tör a kitűzött cél felé.

Több „tanácsadó” képviseli azt az álláspontot, hogy „a csajoknak domináns férfi kell, aki vagy vezeti őket, vagy akivel vég nélkül küzdhetnek”, mert az van a vérükbe programozva, hogy partnerüknek egy keményebb, férfiasabb fickót válasszanak, aki nem fél ellentmondani nekik, nem nyáladzik utánuk, sőt, néha igazán bunkó módon viselkedik velük”. Mindig a férfinak kell kezdeményeznie és irányítania (a telefont is neki kell először letennie a beszélgetés végén). Már az első randin meg kell fogni a lányok kezét, akik bár gyakran szabadulni próbálnának, valójában élvezik, ha a férfi kitartó. Még szemezés közben is lényeges a dominancia kifejezése, illetve amikor a nő „teszteli” a férfit, nem szabad feladni az irányítást: a nők ugyanis a legdominánsabb férfihoz vonzódnak. Valent Gábor „Társas Dinamika Specialista” kommunikációt tanít a férfiaknak, és azt ígéri, a segítségével elérhetik, hogy a kiszemelt nő beléjük szeressen. Az általa szervezett Vonzó Férfi Kommunikációs Tréning és Önbizalomnövelő Program része többek között a „domináns alfa testbeszéd” elsajátítása, a „női tesztek” kezelése, a nők erőszakmentes meggyőzése, a kontroll megtartása és a nők vezetése. Korunk férfiját a tanácsadó még racionális viselkedésre, takarékosságra is inti: „addig ne költs pénzt a nőre, amíg nem dugtad meg”.

Mit közvetítenek ezek az oldalak és milyen hatásuk lehet?

A csajozási tanácsadással foglalkozó oldalak tehát lényegében abból indulnak ki, hogy az ismerkedés és a kapcsolatok alapja a játszmázás, illetve a manipuláció. Még ha őszinteségre buzdítják is a férfit, akkor is abból indulnak ki, hogy neki kell irányítania az eseményeket, hatalmat kell szereznie a nő felett, meg kell győznie őt arról, hogy akarja a férfit és a szexet. A folyamatos győzködés, bár ártalmatlan kommunikációs technikának tűnhet, valójában egy hétköznapi hímsoviniszta technika, és felőrlő hajtogatásnak hívják. A férfi ezt alkalmazva kifárasztja a nőt, és így éri el, hogy megvalósuljon, amit szeretne, hiszen a nőnek már nem lesz ereje ellenállni. A tolakodó (szexuális) közeledés pedig egyfajta kierőszakolt intimitás, adott esetben szexuális erőszak. Bár sok szó esik a médiában a randierőszakról (ami valószínűleg nem a gyakoriság növekedését jelzi, hanem a nagyobb tudatosságot), és tudjuk, hogy a nem az nemet jelent, ezek az oldalak gyakorlatilag mégis erőszakra buzdítanak. Mindezt többek között azokkal a feltételezésekkel indokolják, amik szerint a nő teszteli a férfit, és szereti, ha keményen bánnak vele. De a fentieket leszámítva is körvonalazható a nőgyűlölet: az oldalak nőképe ugyanis nagyon sztereotíp, leegyszerűsítő. A nők butuska, primitív lények (ahhoz viszont elég ravaszak, hogy játszmázzanak), de mivel a férfiak meg akarják kapni őket, a cél érdekében érdemes egy kicsit kedvesnek lenni velük, ráhangolódni az agyféltekéikre.

Az egyik legnagyobb probléma a heteroszexuális férfiak többségének ismerkedési szokásaival az a hiedelem, ami szerint nekik jár a szex: kedves és udvarias viselkedésük jutalma. Ezt az attitűdöt erősítik a csajozási tanácsadók is, és már csak azért sem ártalmatlanok, mert egyes férfiak nem tudnak mit kezdeni a visszautasítással, a nőket kezdik el hibáztatni és nőgyűlölővé válnak (vagy igazolást találnak a már meglevő gyűlöletükre). Ilyen például Elliot Rodger esete, aki a nőket tette felelőssé azért, mert 22 évesen még szűz volt, és bosszúból lelőtt 6 embert, 13-at pedig megsebesített. Lehet, hogy a példa demagógnak tűnik, de maga Rodger ír arról kiáltványában, hogyan gondolkodik a nőkről: „A nőket meg kell fosztani a jogtól, hogy eldöntsék, kivel fekszenek le. Ezt a választást intelligens civilizált férfiaknak kellene meghozniuk a helyükben”. Tette tehát a nőgyűlölet szélsőséges megnyilvánulása, és bár a nőket tárgyiasító, a manipulációra biztató oldalak csak a férfiak kis részére lehetnek ilyen végzetes hatással, éppen elég az is, hogy erősítik a nőket lealacsonyító sztereotípiákat és igazolják a dominancia szükségességét.

Hozzászólások betöltése